Rullad på rödspätta, kantarell och rökta räkor

Eftersom jag nu bestämt mig för att behålla mina kopparpannor från Falk Culinar vill jag använda dem så mycket som möjligt. Jag bestämde mig därför att laga fisk i den mindre av de två pannorna. Väl på Coop så föll valet på två filéer, cirka 250 g, av rödspätta och en näve rökta räkor.

Räkorna skalade jag, hackade fint och blandade med Creme Bonjour kantarell tillsamman med en skvätt färskpressad citron, salt och peppar. Blandningen bredde jag sedan på fiskfiléerna och rullade ihop dem till rullader och satte två tandpetare i.

Räkornas skal la jag i en kastrull tillsamman med en finskuren morot, några dl vitt vin och en lite vatten. De fick sedan koka ur smak under 10-15 minuter. (En riktigt snabb skaldjursfond med andra ord.) Fonden silade jag sedan ner i min kopparpanna och tillsatte crème fraiche med franska örter och lät det koka ihop något. När såsen tjocknat la jag i rulladerna och lät det sjuda under lock i ett par minuter för att sedan försiktigt vända rulladerna.

Sist men inte minst lät jag en näve bladspenat mjukna i såsen tillsamman med några halverade romanticatomater. Det hela var klart på drygt 20 minuter, det vill säga samma tid som mandelpotatisen som jag serverade till behövde för att bli färdig. Snabbt, enkelt och vansinnigt gott. Jag kan lova att jag kommer laga rullader på det här viset fler gånger.

För den som vill dricka vin till kan jag lova att ett glas av det biodynamiska favoritvinet Chablis Domaine Sainte Claire Vielles Vignes (SB 5595, 174 kr) från Jean-Marc Brocard i Bourgogne passar utmärkt. Mineral, frukt och syra i läcker kombination som väl möter sältan och umamin i både fisk och räkor.

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som laddar för nästa veckas signeringsturné

 

Rödtunga rullad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *