Italiensk vinprovning på 50-årskalas

Välgjorda viner
Välgjorda viner

Igår var jag inbjuden till ett femtioårskalas för att hålla en italiensk vinprovning. Med mig hade jag fyra viner från olika hörn av detta fantastiska vinland. Vi pratade om druvor, tillverkning, ekfat, vin och mat och mycket mer. De viner vi provade var.

2010 Donpà, Regio Cantina, DOCG Aglianico di Vulture (Sb 74285, 131 kr)
Vinet har en tät röd klar färg med nyans av rubin. Doften är ung, fruktig och intensiv med tydliga inslag av mörka körsbär och viol. Smaken är torr, fyllig och fruktig med aromer påminnande om doft samt torra tanniner och fin syra som ger vinet viss längd.

Donpà är gjort av Aglianico och jäst i rostfria ståltankar varefter det lagras i 12 månader i franska ekfat. Området Il Vulture ligger längre in i landet från det mer kända distriktet Tuarasi. Här hittar man ofta lika bra viner till ett bättre

2008 Poggio Nero, DOCG Brunello di Montalcino (Sb 75421, 171 kr)
Vinet har en klar röd färg med nyans av tegel. Doften är utvecklad, elegant och nyanserad med inslag av mörk torkad frukt, ceder, kryddor och ekfat. Smaken är torr, medelfyllig och elegant med strama torra tanniner och fin syra som varvas av läcker mörk frukt, kryddor och tobak. Här finns en lång och fin eftersmak.

Poggio Nero är gjort på ren Sangiovese, här kallad Brunello, som vinifieras i ståltankar och därefter lagrats i 36 månader i slovenska stora ekfat, botti före buteljering och ytterligare ett år i flaska före försäljning.

2011 Ansj’, 460 Cascina Bric, Vino Rosso di Italia. (Sb 72655, 161 kr)
Vinet har klar röd och tät färg med nyans av purpur.
Doften är ung, fruktig och intensiv med tydliga toner av möra bär, ekfat, kryddor och viol. Smaken är torr, fyllig och komplex med torra strama tanniner, tydlig syra och generös frukt av mörka bär, ekfat och kryddor som tillsamman ger vinet en lång och fin längd.

Ansj’ är en blandning av 65 % Nebbiolo, 30 % Barbera och 5 % Dolcetto. Druvorna jäser och lagras i både ståltank, cement-kar och ekfat för att sedan blandas och buteljeras.

2011 Campi Magri, Corte Sant’Alda, DOC Valpolicella Ripasso Superiore (Sb 78469, 201 kr)
Vinet har en tät mörkröd klar färg med nyans av purpur. Doften är ung, mycket fruktig och intensiv med inslag av torkade körsbär, choklad, ekfat och kryddor. Smaken är nästan torr, fyllig och aromatisk med inslag av körsbär, sylt, ekfat och kryddor som tillsammans med torra tanniner och balanserad syra ger vint lång och fin eftersmak.

Vinet är gjort en blandning av 30 % Corvina, 30 % Rondinella 25 % Corvinone, 10 % Molinara samt 5 % Croatina och Rosara. Musten jäser i 4500 liter stora, öppna fransk ek-kar. Efter 20 dagar med daglig pigeage vilar vinet 4-5 månader i franska ekfat. I mars/april dras vinet tillbaka i jäskaren över de nypressade amaroneskalen för en andra jäsning. Därefter pressas vinet och lagras i ytterligare 12 mån före buteljering.

Spännande viner och nöjda vinprovare i Oxelösund. Jag tror att var och en hittade sin favorit bland de fyra mycket bra vinerna. Vill du också anordna vinprovning? Skriv till mig på info@kjorlingwine.com

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som gillar Italien

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *