Frågor om champagneprovning

Champagne
Champagne

När jag håller provningar, ställer ut på mässor och signerar böcker försöker jag alltid att skicka med ett visitkort med löftet om att gärna svara på frågor som kan dyka upp vid något senare tillfälle. Tack vare det händer det både nu och då att jag får mail och telefonsamtal med funderingar kring vin och mat. Ingen är gladare än jag som får en chans att dela med mig av mina kunskaper. Senast kom ett mail från en läsare med funderingar kring champagneprovning. Hon skriver så här:

Hej!
Köpte champagnebok av dig på vinmässan i Stockholm i oktober. Hörde då även med dig om det var ok att rådfråga inför champagneprovning framöver. Uppfattade att det var ok. Undrar om jag ska ha champagner enbart, eller något mousserande också, hur många man provar och om jag ska tänka på något speciellt vid val av sorter?

Förstod av dig att det var bättre att äta efter själva champagneprovningen. Kan det vara vad som, eller behöver det passa till champagneprovningen?

Med vänliga hälsninga
Katarina

Ja Katarina, självklart är det ok att fråga! Jag tycket ni ska prova fem olika viner, varav det första är ett bra mousserande (inte champagne) vin för få upptäcka skillnaden. Därefter tycker jag ni ska prova en blanc de blancs, en blanc de Noirs, en cuvée och en årgångschampfagne. Räkna med att en flaska räcker till tio personer. För att vinerna helt ska få komma till sin rätt tycker jag det är bättre att prova dem först och sedan duka fram något att äta därefter. Om du väljer något som passar till champagnen eller helt ändrar tema till middagen avgör du helt själv. (Efter ett par glas champagne burkar jag bli sugen på ett glas rött att bryta av med, men det är bara vad jag tycker.) Vill du ändå äta något till champagnerna kan du laga en passande förrätt och därefter gå vidare med en varmätt som är mer lämpad för annat vin. Lycka till med champagneprovningen!

Med Vänliga Hälsningar
Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *