Filip Fastén Årets Kock 2014

Årets Kock 2014 Filip Fastén
Årets Kock 2014 Filip Fastén

Ett riktigt stort grattis till Filip Fastén, 24 år, som till vardags jobbar på Franzén i Gamla stan i Stockholm. Vid prisutdelningen tilldelades Fastén Gastronomiska Akademiens Guldmedalj av Prins Carl Philip tillsammans med den mycket åtråvärda titeln Årets Kock. Juryns motivering löd

”Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.”

Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften var svensk anka. Fastén valde att presentera denna helstekt med apelsinsås samt med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök. Ankan trancherades inför juryn. I den andra tävlingsuppgiften var huvudråvaran skrei med färsk handplockad pilgrimsmussla från Norge. Fastén presenterade fisken med krispiga fjäll och granrökt huvud.

Nu väntar ett hektiskt år framför honom och jag önskar all lycka till. Härligt att se så unga och duktiga talanger ta plats. Än en gång ett riktigt stort grattis!!

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som med intresse följt Årets Kock 2014

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *