En kväll med Cederberg Cellars & Ghost Corner

David NieuwoudtI slutet av förra veckan träffade jag tillsammans med några kollegor i branschen min vän David Nieudwoudt från Cederberg Cellars i Sydafrika. Vi sågs på Cultur i Gamla stan och provade igenom ett drygt tiotal viner från både Cederberg och Davids andra projekt som heter Ghost Corner.

Cederberg Cellars ligger högt beläget som en undangömd skatt i Cederbergern, cirka fyra timmar med bil norr om Kapstaden. Här ligger vingårdarna väl skyddade mellan bergen, faktum är att de är de enda distrikt i Sydafrika som är helt sjukdomsfria och därför inte behöver någon besprutning alls. Här odlas Sauvignon, blanc, Chenin blanc, Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz. MIna personliga favoriter är de viner som ingår i prestigeserien Five Generations. Redan när jag första gången kom i kontakt med Cederberg cellars i samband med ett besök på gården för tio år sedan föll jag för den kombination av finnes och kraft som den höga höjden över havet ger druvorna och i sin tur vinerna. Jag har sedan dess följt vinerna med stort intresse och det är ingen slump att Five Generation Chenin blanc (Sb 74333, 295 kr) finns med i 101 Viner du måste dricka innan du dör.

Ett av Davids andra mycket intressanta projekt är vinerna från Cape Aghulas som kallas Ghost Corner. Vattnen utanför kusten där de två haven möts är kända för sin täta dimma. Här har fler än 130 fartyg funnit sin sista vila under årens lopp. När jag för tio år sedan besökte Sydafrika gjorde jag även en tur till denna delen av landet. Då träffade jag producenten Black Oyster Catcher som sedermera sålde ett par vingårdar till David som nu odlar Sauvignon blanc, Semillon Pinot noir. Favoriten bland vinerna är The Bowline, en blandning mellan Sauvignon blanc och Semillon med vit bordeaux som förebild. Här finns läckra toner av grön sparris, citrusfrukt och nyanserat ekfat varvad med mineral och frisk syra som ger vinet härlig längd. Definitivt ett vin att lagra i flera år, men minst lika gott nu. Tyvärr finns vinet i skrivande stund inte på systembolaget.

Till vinerna vi provade serverades en mängd olika tapas med både svensk touch och medelhavstouch som väl matchade vinerna. Att Cultur är systerkrog till klassikern Den gyldene freden är det ingen tvekan om. Nivån på köket är hög samtidigt som atmosfären är skönt avslappnad. Efter avslutad provning, som ganska snart bröt ut i mer socialt umgänge än något annat, begav vi oss ut på en liten runda som tog oss till nyss nämnda Freden, Le Rouge och Bodegan (som är en del av Linje tio) där mer tapas och en mycket bra entrecote inmundigades. Ett rustikt stycke kött trancherat och serverad på salladsbädd i en form mitt på bordet. Trångt, livat och mycket trevligt! Men inte slutade kvällen där, vi gjorde även ett pitstop på KB för en kall och tillika välbehövd ombytlig öl. Därefter avslutades kvällen med ostron och vit bordeaux på Sturehof, jag menar vad gör man annars med sin nattkrök?

Under kvällen provade jag inte bara en mängd olika viner utan planerade även en resa nästa sommar till norra Italien tillsamman med David och hans familj. Jag hoppas på att få visa honom bland andra några av mina favoriter i Piemonte. Rapport följer givetvis vad det lider.

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som ser fram emot en sommartur till Italien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *