Champagneprovning i Malmö

Home  >>  Blogg  >>  Champagneprovning i Malmö

Champagneprovning i Malmö

I helgen som gick hade jag den stora äran att gästa Malmö. Jag var inbjuden som talare om prestigechampagne av ett privat sällskap. Tillsammans provade vi sex mousserande viner varav den första med ursprung i Franciacorta i norra Italien dels tjänade som uppvärmning av smaklökarna men även som ett lysande exempel på kvalitativa bubblor som inte kommer från distriktet Champagne. De viner vi provade var:

Franciacorta Ca’ del Bosco, SB 99571, 260 kr
Vinet har en klar, vacker färg med fin mousse och nyans av halm. Doften är ung, mycket brödig och frisk med inslag av citrus och grönt äpple. Smaken är torr, lätt och elegant med tydlig syra som tillsammans med inslag av citrus och mineral ger en härligt uppfriskande lång eftersmak.

Pierre Péters Cuvée Les Chetillons 2007, SB 77827, 669 kr

Vinet har klar, gyllene färg med grönskimrande nyans och vacker mousse. Doften är utvecklad, elegant och komplex med nyanserat rostade toner och inslag av mockabönor, mineral, brioche och solmogen vit persika. Smaken är torr, frisk och syrlig med läckert komplexa toner av mineral och  melon varvat med fin brödighet som klingar ut i en sagolik eftersmak. Vinet är ännu ungt men trots det otroligt komplext!

Charles-Heidsieck brut N.V, SB 77522, 457 kr
Vinet har vit, vacker briljans med ljus, halmgul nyans. Doften är ung, komplex och mycket brödig med inslag av mineral, citrus och syrliga äpplen. Smaken är torr, medelfyllig med elegant syra. Fruktigheten är generös men välbalanserad. Toner av brioche, äpple och mineral ger härlig och lång eftersmak. 

Vinet har ljus, halmgul färg med fin intensitet. Doften är utvecklad med något gräddiga toner av mogna höstäpplen, brioche och mineral. Smaken är härligt torr och fyllig med välbalanserad syra, generös frukt och imponerande struktur. Vinet har mycket lång och fin eftersmak.

Vinet har klar, fin färg med tydlig mousse och nyans av mässing. Doften är ung, intensiv och komplex med läckert rostade toner, inslag av brioche tillsammans med äpple, ljus choklad, tobak och mineral. Smaken är torr, fyllig och läcker med lika tydlig som välbalanserad syra, generös, stram fruktighet av äpple och citrus som tillsammans med en tydlig mineralton ger lång, härlig eftersmak.

Henri Giraud Fût de Chene MV, SB 76221, 1199 kr

Vinet har klar, gyllene färg med fin mousse och nyans av mässing. Doften är utvecklad, generös och komplex med rostade aromer av ekfat, röda äpplen, nötter och svamp. Smaken är torr, fyllig och mycket välbalanserad med fina aromer av svenska äpplen, mineral och brioche som tillsammans med den fina syran ger riktigt lång och fin eftersmak. Mycket bra, läcker matchampagne.

Efter avslutad provning fortsatte kvällen på den numer tvåstjärniga restaurangen Vollmers Gastronomi där en spektakulär åtta rätters meny avnjöts med tillhörande dryckespaket. Vilken upplevelse! Idel lovord till hela gänget. Här kombineras lekfull provokation med lokalproducerad hög-gastronomi i superbt avvägda kombinationer mellan grundsmaker, textur och temperatur, för att inte tala om tillhörande drycker som ytterligare förgyllde ett redan optimalt nirvana. Det slår mig än en gång hur illa de franska stjärnorna står sig mot våra skandinaviska pariteter.

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier på resa i champagnens namn

Foto: Thomas Lantz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *